Centaurajans ailesinin bugünkü konusu Tamirde geçen süre garanti süresine eklenir; detayları kaçırmayın.
Tamirde Geçen Süre Garanti Süresine Eklenir mi?
Yeni alınan bir telefonun, çamaşır makinesinin ya da televizyonun arızalandığını düşünün. Ürünü servise teslim ediyorsunuz ve günlerce, belki haftalarca geri gelmesini bekliyorsunuz. Bu sırada garanti süresi işlemeye devam ediyor mu? Ürün tamirdeyken geçen günler garanti hakkınızdan eksiliyor mu? İnsan, parasını vererek aldığı bir ürünü kullanamadığı zaman en azından bu sürenin karşılığını bekliyor.
Türkiye’de tüketiciyi koruyan mevzuat, bu konuda önemli güvenceler sunuyor. Tamirde geçen süre garanti süresine eklenir mi? sorusunun cevabı, ürünün türüne ve tabi olduğu yasal düzenlemeye göre değerlendirilmelidir. Özellikle ayıplı mal, garanti belgesi, azami tamir süresi ve tüketici hakları arasındaki ilişkiyi bilmek, hak kaybı yaşamamak açısından önemlidir.
Tamirde Geçen Süre Garanti Süresine Eklenir mi?
Evet, genel olarak garanti kapsamında tamirde geçen süre garanti süresine eklenir. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 56. maddesi ve Garanti Belgesi Yönetmeliği’nin 6. maddesi bu konuda temel düzenlemeleri içerir.
Garanti süresi içinde arızalanan bir ürünün yetkili servis tarafından tamir edilmesi için geçen zaman, garanti süresinin hesabında dikkate alınır. Böylece tüketici, ürünün serviste kaldığı günler nedeniyle garanti hakkını kaybetmez.
Örneğin, iki yıl garantili bir telefonun 20 gün boyunca garanti kapsamında tamirde kaldığını düşünelim. Bu durumda tamirde geçen 20 gün garanti süresine eklenir.
Garanti süresine eklenecek zaman, ürünün garanti kapsamında tamirde kaldığı süreyle ilgilidir. Her servis başvurusu veya kullanıcı kaynaklı her arıza otomatik olarak aynı sonucu doğurmaz.
Peki, ürününüzün serviste kaldığı süreyi belgeleyebiliyor musunuz? Haklarınızı kullanırken en önemli dayanaklardan biri budur.
Garanti Süresine İlişkin Düzenlemenin Hukuki Temeli
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
Türkiye’de tüketici haklarının temel çerçevesini oluşturan 6502 sayılı Kanun, 28 Kasım 2013 tarihinde kabul edilmiş ve 2014 yılında yürürlüğe girmiştir. Kanun, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumayı ve satıcılarla tüketiciler arasındaki hukuki dengeyi güçlendirmeyi amaçlar.
Garanti belgesine ilişkin 56. madde, garanti kapsamındaki ürünlerin tamirinde geçen sürenin garanti süresine eklenmesini öngören temel düzenlemelerden biridir.
Resmî kaynak: 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
Garanti Belgesi Yönetmeliği ne söylüyor?
Garanti Belgesi Yönetmeliği’nin 6. maddesi uyarınca, garanti süresi malın tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren başlar. Garanti uygulaması sırasında ürünün tamirde geçen süresi garanti süresine eklenir.
Bu düzenleme, tüketicinin ürünü kullanamadığı dönemin garanti hakkını azaltmasını önlemeye yöneliktir.
Resmî kaynak: Garanti Belgesi Yönetmeliği
Hukuki düzenlemeler yalnızca kâğıt üzerinde kalan hükümler midir, yoksa tüketicinin günlük yaşamında gerçekten fark yaratır mı? Bu sorunun cevabı, hakların ne kadar bilinip kullanılabildiğiyle yakından ilişkilidir.
Tamirde Geçen Süre Nasıl Hesaplanır?
Garanti süresine eklenecek zamanı doğru hesaplamak için ürünün servise giriş ve teslim tarihlerini kayıt altına almak gerekir.
Örneğin:
– Ürünün garanti süresi: 2 yıl
– Servise teslim tarihi: 1 Mart
– Ürünün tüketiciye geri verildiği tarih: 21 Mart
– Tamirde geçen süre: 20 gün
Bu örnekte, garanti kapsamında tamirde geçen 20 gün garanti süresine eklenir. Hesaplamada esas alınması gereken tarihler, servis kayıtları ve teslim belgeleriyle doğrulanmalıdır.
Hangi belgeler saklanmalı?
Garanti süresinin uzatılması konusunda uyuşmazlık yaşanmaması için şu belgeleri saklamak faydalıdır:
– Servis teslim formu veya servis fişi
– Ürünün tamirden teslim alındığını gösteren belge
– Arıza tespit raporu
– Servisle yapılan yazışmalar ve başvuru kayıtları
– Garanti belgesi veya satın alma faturası
Bu belgeler, ürünün ne zaman servise verildiğini ve ne zaman teslim alındığını kanıtlamaya yardımcı olur.
Bir belgeyi birkaç ay sonra bulamamak, hak arama sürecini zorlaştırabilir. Bu nedenle servis evraklarını dijital ortamda da saklamak mantıklı değil midir?
Azami Tamir Süresi ile Garanti Süresi Aynı Şey midir?
Hayır. Bu iki kavram birbiriyle ilişkili olsa da farklı anlamlara gelir.
Garanti süresi, ürünün garanti kapsamında bulunduğu dönemi ifade eder. Azami tamir süresi ise arızalı ürünün onarımı için mevzuatta belirlenen en uzun süreyi anlatır.
Azami tamir süresi, ürünün türüne göre değişebilir. Garanti Belgesi Yönetmeliği ve ilgili mevzuat kapsamında bazı ürün gruplarında farklı süreler uygulanır.
Tamirin yasal süreyi aşması durumunda tüketicinin seçimlik hakları ve başvurabileceği yollar, ürünün niteliğine ve olayın koşullarına göre değerlendirilir.
Günlük hayatta tüketicinin en sık karşılaştığı sorunlardan biri, servisin ürünü uzun süre elinde tutması ve net bir teslim tarihi vermemesidir. Böyle bir durumda yalnızca garanti süresinin uzamasını beklemek yeterli midir, yoksa yasal tamir süresini de takip etmek gerekir mi?
Tamirde Geçen Süre Garantiye Eklenmezse Ne Yapılmalı?
Ürünün garanti süresinin, serviste kaldığı günler dikkate alınmadan hesaplandığını düşünüyorsanız öncelikle satıcı veya yetkili servisle yazılı olarak iletişime geçebilirsiniz.
İzlenebilecek adımlar şunlardır:
1. Servis kayıtlarını kontrol edin. Ürünün giriş ve çıkış tarihlerini belirleyin.
2. Garanti süresinin yeniden hesaplanmasını isteyin. Talebinizi yazılı olarak iletin.
3. Belgelerinizi saklayın. Fatura, garanti belgesi ve servis fişlerini başvurunuza ekleyin.
4. Uyuşmazlık sürerse yasal yollara başvurun. Başvurunun niteliğine ve talep edilen tutara göre Tüketici Hakem Heyeti veya tüketici mahkemesi gündeme gelebilir.
Tüketici Hakem Heyetlerine ilişkin başvurular ve güncel parasal sınırlar için Ticaret Bakanlığının resmî internet sitesi incelenebilir.
Burada önemli olan, her durumda doğrudan dava açmak değil, öncelikle uyuşmazlığı belgelemek ve uygun başvuru yolunu seçmektir. Küçük görünen bir garanti süresi anlaşmazlığı, tüketicinin kararlı ve belgeli hareket etmesiyle çözülebilir mi? Çoğu zaman ilk adım, hakkın varlığını bilmek ve bunu doğru biçimde talep etmektir.
Sonuç: Ürün Servisteyken Garanti Hakkınız Kaybolmaz
Tamirde geçen süre, garanti kapsamında yapılan onarımlarda garanti süresine eklenir. Bu kural, tüketicinin ürünü kullanamadığı günler nedeniyle garanti hakkının azalmasını önlemeye yardımcı olur.
Konuyla ilgili en önemli noktalar şunlardır:
– Garanti kapsamında tamirde geçen süre, garanti süresine eklenir.
– Servise teslim ve teslim alma tarihlerini gösteren belgeler saklanmalıdır.
– Azami tamir süresi ile garanti süresi birbirinden farklıdır.
– Hak kaybı yaşandığı düşünülüyorsa satıcıya veya yetkili servise yazılı başvuru yapılabilir.
– Çözüm sağlanamazsa tüketici uyuşmazlıkları için uygun yasal başvuru yolları değerlendirilebilir.
Bir ürünün arızalanması zaten başlı başına can sıkıcıdır. Üstelik tamirde geçen günlerin garanti hakkını azaltacağından endişe etmek, bu yükü daha da artırır. Oysa tüketici mevzuatının amacı, satın alınan ürünün arkasında yalnızca bir söz değil, uygulanabilir bir güvence bulunmasını sağlamaktır.
Sonuçta mesele yalnızca birkaç günlük garanti uzatımı değildir. Asıl mesele, tüketicinin ödediği bedelin karşılığını alabilmesi ve haklarının farkında olmasıdır. Siz de bir ürününüzü servise verdiğinizde teslim tarihini kaydediyor ve garanti süresini buna göre kontrol ediyor musunuz?