Boğaz köprüsüne gelen ekler ayrılır mı?
Yani şöyle: “Boğaziçi Köprüsü’nde” kesme işaretiyle ayrılmışken, “Bizim Boğaziçi Köprümüz” iyelik eki aldığı için küçük harfle yazılmıştır.
Çanakkale Boğazı’na gelen ekler nasıl yazılır?
Konum içeren özel isimleri telaffuz ederken, son ekten önce bir kesme işareti kullanılır. Bu kelime sıklıkla yanlışlıkla Dardanelles olarak yazılır.
Şehirlere gelen çekim ekleri nasıl yazılır?
3. Özel isimlerin çekim ekleri bir kesme işaretiyle ayrılırken, türetme ekleri ve onları takip eden çekim ekleri bir kesme işaretiyle ayrılmaz. İstanbul’un taşı ve toprağı altındır dediler. İstanbul halkı beni tanımadı. İstanbulluların beni tanıması normaldir.
Meydan isimlerine gelen ekler ayrılır mı?
Hayır, ayrılamaz. Sadece kurum ve kuruluş adlarındaki ekler bir kesme işaretiyle ayrılmaz. Diğer özel adlara gelen ekler bir kesme işaretiyle ayrılır.
Köprü isimlerine gelen ekler nasıl yazılır?
Saray, konak, han, kale, köprü, abide vb. İsimlerindeki çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Dolmabahçe Sarayı’ndan Çankaya Köşkü’ne, Ankara Kalesi’nden Çanakkale Şehitliği’ne.
Boğaziçi Köprüsünün nasıl yazılır?
İkinci cümlede yer adlarında ilk isimden sonra gelen kelimeler deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb.’dir. Tür belirten ikinci isimler büyük harfle başlar. Buna göre Bosphorus Bridge şeklinde yazılması gerektiği söylenmelidir.
Dolmabahçe Sarayı nasıl yazılır?
Saray, konak, han, kale, köprü, anıt vb. Yapı adlarının tüm kelimeleri büyük harfle başlar: Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Konağı, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Anıtı, Bilge Kağan Anıtı.
Önayak nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla yanlış olarak ön ayak olarak yazılır. Doğru kullanımı önsöz biçiminde olmalıdır.
Karadeniz’e gelen ekler nasıl yazılır?
– Yer, yön, mevki, bölge belirten sözcükler, birlikte kullanıldıkları özel adlardan ayrı yazılır ve büyük harfle başlar: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…
Çanakkale’de nasıl yazılır?
11. İki veya daha fazla kelimeden oluşan il, ilçe, ilçe vb. Yer adları yan yana yazılmıştır: Çanakkale, Gümüşhane; Acıpayam, Pınarbaşı, Şebinkarahisar; Beşiktaş, Kabataş vb.
Hangi ekler ayrılmaz?
Uyarıda, “Kurum, kuruluş, organ, birlik, yerleşim yeri ve iş yeri adlarındaki ekler kesilerek ayrılamaz” denildi.
Cığım ciğim eki nasıl yazılır?
Cim cım diye bir ek yoktur, sadece ciğim ciğim vardır. Bu ciğim eki, cik ekine sahiplik eki eklenerek oluşturulmuştur. “Anne”, “baba”, “kız kardeşim”, “canım Ayşe” ve “Mehmetçim” gibi ifadeler günlük konuşmada “-cim” olarak telaffuz edilse de aslında “-dear”/”-dear”dır.
Uçan daire nasıl yazılır?
-r / -ar / -er, -maz / -mez ve -an / -en sıfat-fiil ekleri kullanılarak kurulan sıfat tamlaması şeklindeki birleşik sözcükler ayrı ayrı yazılır: kör bakışlı, yoldan çekilmiş, döner sermaye, gülen yüz, çoğunluk, görünmeyen kaza, tükenmez kalem, uçan daire vb.
Ağrı Dağı nasıl yazılır?
“Coğrafi adlar” tamlama halinde ve bileşik değilse her kelime büyük harfle yazılır: Ağrı Dağı, Belgrad Ormanı, Tuz Gölü, Konya Ovası vb.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Boğaz köprümüzün nasıl yazılır TDK?
UYARI: Sonunda 3. tekil şahıs iyelik eki bulunan özel bir ada, başka bir iyelik eki eklendiğinde kesme işareti içermez: Boğaz Köprümüzün güzelliği, Amik Ovamızın bitki örtüsü, Kuşadası’ndaki liman, vb.
Osmangazi Köprüsü nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla Osman gazi, osman gazi, osmangazi olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Osmangazi olmalıdır.
İyelik eki nedir örnek?
Türkçede iyelik ekleri -(i)m, -(i)n, -(s)i, -(i)miz, -(i)niz ve -leri’dir. Bu ekler, ses uyumlarına uyması için diğer dar ünlüler (ı, u, ü) kullanılarak da oluşturulabilir: benim arabam, senin şaton, Ayşe’nin kedisi, bizim ev, senin okulun, onun mahallesi.
Kısaltmalara gelen yapım ekleri nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm, kg, mm, kr.un, vb. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nin, vb.